به نام خالق زیبایی ها
تمام افراد بشر نقش های متفاوتی را در طول زندگی ایفا میکنند، مانند مادر، پدر، همسر، دوست، کارمند، کارگر، سرپرست، خواهر، برادر و بسیاری نقش های دیگر. حال آنکه ایفای هر یک از این نقشها میتواند همراه با مسئولیت و چالشهای فراوان در طی طریق باشد، بنابراین وجود مقداری اندوه همراه با اضطراب و نگرانی خارج از انتظار نمی باشد.
واژههایی مانند افسردگی (Depression) و اضطراب (Anxiety) ، به تناوب در میان توده مردم بکار برده میشود، حال آنکه آگاهی کامل به تفاوت ها و مرز مابین نگرانی، اضطراب و اندوه نرمال و آنچه ما آنرا از نظر علم روان درمانی افسردگی مینامیم. بسیار حائز اهمیت میباشد. تحقیقات بسیاری بیانگر این مطلب است که اگرچه تمام افرادی که مبتلا به افسردگی هستند و یا بودهاند اقدام به خودکشی نمی نمایند ولی اکثر افرادی که خودکشی میکنند مبتلا به افسردگی بودهاند. بنابراین پیشگیری، تشخیص و درمان افسردگی بسیار حائز اهمیت میباشد.
افسردگی بسیار بیشتر از احساس غم و اندوه در اثر حوادث روزگار، ناکامیها و شکست ها میباشد. افسردگی نحوهای که افراد فکر میکنند، احساس میکنند و زندگی می کنند را به طرز قابل توجهی تغییر میدهد.
تحقیقات بسیاری مبین این مطلب است که مادران در خانوادههای تک سرپرست در اثر انبوه فشار مسئولیت و نداشتن حمایت لازم در کلیه امور مالی، تحصیلی و سرپرستی کودکانشان به میزان قابل توجهی بیشتر در معرض مبتلا شدن به افسردگی قرار دارند.
دراین مبحث به علائم و نشانههائی میپردازیم که میتواند نشانگر احتمال وجود افسردگی در افراد باشد. لطفا به این نکته مهم توجه فرمائید که تشخیص و درمان کامل افسردگی باید توسط متخصصین روان درمانی انجام شود و این نوشتار صرفا جهت آگاهی و هشدار عزیزان تنظیم شده است. لطفا به محض مشاهده این علائم مادران عزیز را به متخصصین روان درمانی معرفی نمائید تا مورد تشخیص کامل و معالجه قرار گیرند. حال به بررسی مجمل علائم افسردگی میپردازیم.
احساس غم واندوه بدون دلیل خاص و به مدت طولانی. احساس غم واندوه طبیعی حتی اگر با دلیل باشد نمیتواند دائمی باشد. اگر شخص به گونهای غمگین باشد که برای دو هفته پیاپی هیچ عاملی باعث ایجاد شادی و نشاط حتی برای لحظهای در وی نشود میتواند نشانگر وجود افسردگی در شخص باشد.
به خاطر آوردن تجربیات و خاطرات تلخ گذشته به نوعی که موجبات درس گرفتن و برنامهریزی صحیح برای زندگی گردد و در جهت عدم تکرار اشتباهات گذشته کاملا طبیعی و حتی ضروری میباشد. حال آنکه به خاطر آوردن مکرر نا امیدیها، اندوهها و شکستها و به گونهای در محنتهای گذشته زندگی کردن بطوریکه تاثیر نامطلوب بر روی روابط فردی، اجتماعی و خانوادگی شخص گذاشته و موجبات اتلاف انرژی بسیاری از وی گردد میتواند رنگی از علائم افسردگی درشخص باشد.
اینکه ما انسانها گاهی کم حوصله شده و کمتر از گذشته از چیزهاییکه همواره موجبات شادمانی ما میشدند لذت میبریم کاملا طبیعی میباشد، حال آنکه عدم لذت از فعالیتها و سرگرمیهایی که روزی موجب شادمانی شخصی میگردید، به مدت طولانی و ثابت میتواند علامت دیگری از افسردگی باشد. شخص افسرده با دریافت خبر خوش، شرکت در اجتماعات و فعالیتهای روزانه که زمانی باعث شادمانی فرد بودند، و یا هرگونه هیجانی برانگیخته نمیشود و همواره در لاک خود فروخته و اندوهگین میباشد.
احساس نگرانی و اضطراب گاهی در طول روز کاملا طبیعی میباشد، حال آنکه احساس اضطراب ممتد بیشتر از چند ساعت در طول روز و احساس احتیاج شدید به کنترل نمودن افراد و شرایط به طوری که آسیب جدی به روابط فردی، خانوادگی و اجتماعی شخص وارد میتواند نشانگر افسردگی شخص باشد.
عدم رعایت بهداشت فردی یکی از علائم بارز افسردگی میباشد. افسردگی دیدگاه شخص را نسبت به خویشتن تغییر میدهد، به عنوان مثال شخصی که به بهداشت فردی و داشتن ظاهری آراسته همواره اهمیت میداده، ناگهان حتی در امورات ابتدایی مانند استحمام، مسواک زدن، شانه زدن موها و غیره احساس سستی مفرط نموده، و انجام این امورا را متوقف کرده و یا به تعویق میاندازد. از این جمله میتوان به کاهلی در امورات منزل مانند آشپزی و نظافت خانه نیز اشاره نمود.
هرگونه اضافه وزن و یا ازدست دادن وزن (حدود ۵ درصد وزن بدن در مدت یک ماه یا کمتر) بدون گرفتن رژیم غذایی و یا دلیل مشخص پزشکی دیگر، بی اشتهایی ویا پراشتهایی مفرط میتواند نشانه افسردگی باشد.
احساس نا امیدی مفرط: فرد افسرده روزانه امیدی را پیش روی خویش ندیده و بر این باور است که اوضاع خوب نیست، هیچگاه بهتر نخواهد شد و کاری از دست وی برای بهبود اوضاع ساخته نمیباشد.
چند مورد دیگر که فهرست وارد به آن اشاره میکنیم عبارتند از: سرزنش مداوم خویش برای اشتباهات گذشته، احساس خشم، گناه، کمبود، بیکفایتی و بی ارزشی مفرط و ممتد، حساسیت و ضربه پذیر بودن مفرط و ممتد، کم خوابی کافی، عدم توانایی تمرکز بر انجام کارها و به ثمر رسانیدن وظایف جاری و شغلی، تمایل استفاده از مواد مخدر شامل الکل، افزایش احساس سردرد، کمردرد، دردهای عضلانی یا درد معده بدون دلیل موجه پزشکی.
لطفا به خاطر داشته باشید که برای تشخیص افسردگی علائم مذکور باید به مدت حداقل دو هفته بطور مفرط و ممتد در شخص وجود داشته باشد به گونهای که اختلال جدی در نحوه احساس، تفکر، ارتباطات و زندگی روزمره مشخص ایجاد نماید. لطفا به محض مشاهده این علائم شخص را به متخصص روان درمانی جهت تشخیص کامل و درمان معرفی نمائید.
سهیلا بلوری
آبان ۱۳۹۷